Vitány a Vértesi Templom Fesztiválon – Vértessomló

Egyesületünk meghívást kapott a Vértesi Templom Fesztivál jótékony célú eseményére, Vértessomlóra, mint bemutatkozó civil szervezet. A rendezvény fő szervezője, a Vértesi Erdő Zrt. saját pavilont biztosított a számunkra, ahol két napon keresztül mutathattuk be Vitányvárat, egyesületünket, és promótálhattuk tevékenységünket.

Vértesi Templom Fesztivál 2014
Vértesi Templom Fesztivál 2014

 

Az Egyesület pavilonjában a tevékenységünkről szóló tablókkal népszerűsíthettük a vár érdekében folyó munkánkat. Emellett az érdeklődők saját készítésű képeslapokkal lephették meg szeretteiket, melyeket ha üzenőfalunkra (pókhálónkra (: ) felcsiptettek, akkor az valóban el is jutott a címzettekhez.

A fesztiválon való részvétellelével a Vitányvár Baráti Kör is hozzájárulhatott a vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom felújítása miatt megrendezett jótékonysági fesztivál lebonyolításához, ami egy korábbi földrengésben rongálódott meg.


2014 júniusában kaptuk az első megkeresést a Vértesi Erdő Zrt-től a júliusban megrendezésre kerülő Vértesi Templom Fesztiválról. Az esemény része az erdészet már három éve zajló műemlék megőrzési programjának. Idén az országosan ismert búcsújáróhely, a vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom rekonstrukciójáért jött létre a rendezvény.

Az eseményen számos település, szervezet, alapítvány, valamint sok vállalkozó és kézműves vett részt, valamint nívós műsorok, előadások nyújtottak élményeket, ismereteket a fesztiválra kilátogatóknak.

A rendezvényen a kiállítók – így mi is – egy-egy kb. 7 x 7 méteres sátorban kaptak helyet. A rendezőknek köszönhetően asztalok, padok és elektromos energia állt a résztvevők rendelkezésre. E kereteket felhasználva mindenki a maga ízlése szerint alakíthatta ki sátrának berendezését a bemutatni kívánt témának megfelelően.

A sátrunkba betérő érdeklődő több Vitányvárral kapcsolatos tablót tanulmányozhatott, valamint a várról vetített fotósorozatot is megtekinthette. Asztalainknál a fiatalabbak szüleikkel együtt egyedi üdvözlőlapokat készíthettek, melyeket azután ki is állíthattak a függesztőhálónkon.

A tablókból és poszterekből, valamint a kivetített képekből a vár történetét, alaprajzát elhelyezkedését, valamint az egyesület munkáját, önkéntes rendezvényeit, és eddig elért eredményeit ismerhették meg a kíváncsiskodók.

szorolap

A rajzasztalnál vendégeink elkészíthették saját képeslapjukat. Itt a várral, vagy a fesztivállal kapcsolatos alkotások mellett sok más fantáziadús rajz is született, amelyeket azután a kifüggesztő „pókhálóra”, a rendezvény idejére ki lehetett csíptetni, ahol bárki megtekinthette azokat. Külön érdekessége volt a képeslap készítésnek, hogy a képeslapok címezhetőek voltak, így azokat a fesztivál befejezése után egyesületünk felbélyegezve, postai úton eljuttatta a címzetteknek.

A hétvége során számos érdeklődő kereste fel sátrunkat, nézte meg tablóinkat, és nem egyszer hosszú beszélgetések indultak el. Természetesen sok látogató már személyesen is kirándult Vitányvárnál, ezért nagyon szívesen fogadták a vár megóvásával kapcsolatos híreket, és lelkesítettek bennünket a munka további folytatására. Emellett sok olyan, köztük több környékbeli is érkezett, akik még nem jártak a romoknál, de olyanok is akadtak, akik tőlünk hallottak először a várról. Egy vendégünk ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy sokan járnak külföldre nyaralni, bár nem is tudják, hogy a közvetlen szomszédságban is ilyen kincsek rejlenek.

A két nap alatt számos látogató jelezte, hogy szívesen segítené önkéntes munkájával céljaink elérését, és adta meg elérhetőségét, hogy a későbbiekben értesíteni tudjuk rendezvényeinkről.

A két napra visszatekintve elmondhatjuk, hogy egy jól megszervezett, tartalmas fesztiválnak lehettünk részesei, ahol sok érdeklődőnek mutathattuk be Vitányvárat és egyesületünket.

Az eseményen készült képek alább megtekinthetők: