VI. Vármentés – Építészek a várban

Hatodik alkalommal rendeztük meg a vitányvári Vármentő Napot, ahol a várat kedvelő, és megóvásáért tenni akaró civilek önkéntes munka keretében tisztítják és rendezik a középkori várrom környezetét.

Az idei alkalommal a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán működő Építész Klub is nagy létszámmal csatlakozott a rendezvényhez.  Az építészhallgatókból álló szakmai öntevékeny kör nagy lelkesedéssel érkezett, hogy személyes támogatásukkal, és kezük munkájával segítsék a műemlék rom megmentését.

www.vitanyvar.hu

Az Építész Klub honlapján olvashatjuk a következőket:

Rendkívül fontosnak tartjuk az építészek és építészhallgatók felelős társadalmi szerepvállalását, így őszinte lelkesedéssel vágtunk bele a Vitányvár Baráti Körrel közös munkába. Az egyesület több éve szakadatlanul azért küzd, hogy megmentse a Vértes egyik legkevésbé feltárt, de kétségkívül egyik legizgalmasabb romját, a Vértessomló határában található Vitányvárat. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a történelmi értékeinket megőrizzük, kutassuk és megismerjük. Mi úgy gondoljuk, hogy ennek az ismeretszerzésnek kevés élvezetesebb módja van, mint a helyszínen fűrészt-fejszét fogva, együtt, aktívan tenni a környezetünkért.

A sok dolgos kéznek meg is hozta az eredményt: a várdomb teljes nyugati és északkeleti részét sikerült megtisztítani a cserjéktől, és a bozótostól, valamint a nagy mennyiségű hulladéktól. Az oldal így jelenleg már rendezett képet, és átláthatóságot mutat.

A napot szalonnasütéssel, jó hangulatban, beszélgetéssel zártuk, és biztosra vehettük, hogy nem ez volt az utolsó közös akciónk.


Március 30-án tartottuk meg az idei első Vármentő napunkat, amely egyébként már a hatodik a sorban.

Mint már annyiszor, most is a vár környékét, pontosabban az északi, észak-keleti várdomb területet kívántuk megtisztítani a bozótostól. Itt köszönöm meg a Vértesi Erdő Zrt.-nek segítő közreműködését, szakmai felügyeletét a munkák során. A feladat helyszínekét kitűzött domboldal kb. 50 x 20 m-es, szinte teljes egészében közel 45 fokos lejtésű volt.

A napunk jól kezdődött. Kellemesen melegnek és szép naposnak ígérkezett az idő és ez egészen estig meg is maradt.  A munkába most először a Baráti Kör tagjai és más támogató önkéntesek mellett a BME Építészmérnöki Karnak Építész Klubja is becsatlakozott.

Reggel még csak az egyesület régi tagjaival kezdtük meg a bozótos irtását és a kivágott fásszárúak földsáncon kívüli elhelyezését, de délelőtt 10 óra körül megérkezett az erősítés a hallgatók személyében.

Az újonnan érkezők először részt vettek egy munkavédelmi, balesetmegelőzési oktatáson, mivel ők reggel még nem voltak jelen a munka kezdetekor. Az oktatás után alaposan felgyorsultak a munkálatok és mindenki hamar megtalálta azt a tevékenységet, amellyel a legjobban tudta segíteni a feladat végrehajtását. Volt, aki az ágvágásban, volt, aki a fűrészelésben és volt, aki az ágak eltakarításában, mozgatásában jeleskedett.

Természetesen az építészhallgatók – mivel egyébként még egyikük sem volt korábban a várnál – körbejárták, megismerték a még meglévő romok felépítését, elhelyezkedését és kisebb idegenvezetés keretében a történelmét is. Számos kisebb grafika is készült.

A tervezett terület megtisztítása után a napot egy hangulatos, jól kiérdemelt szalonnasütéssel fejeztük be. A kolbászos-hagymás-szalonnás adagok hamar megsültek a nyársakon, majd a lecsepegő zsírral ízesített kenyerekkel együtt pillanatok alatt az éhes bendőkben találták magukat. Szalonnázgatás közben jót beszélgettünk, majd csoportkép is készült emlékeztetőül a kellemesen és jól eltöltött napról. A szalonnázás után lassan összeszedtük holminkat, eloltottuk tábortüzünket és haza indultunk.

A VI. Vármentő Nap után elmondhatjuk, hogy egy lépéssel ismét előre tudtuk mozdítani a vár megóvásának ügyét, és így ismét közelebb kerültünk céljaink megvalósításához! A munkában való aktív részvételt pedig ez úton is köszönjük lelkes támogatóinknak, valamint az Építész Klub tagjainak!

TALÁLKOZZUNK ŐSSZEL IS!