Idén tavasszal is: Vármentés

Vitányvár nem csak a Vértes-vidékén de hazánk egész területén az egyik legépebben megmaradt középkori várromunk, egyszersmind egy azon kevés jelentősebb erődítményünk közül, ami nagyrészt megőrizte környezetének eredeti képét. A manapság kedvelt kirándulóhelynek számító romvár magasan álló falai, izgalmas története, a Tatai-medencére nyíló panorámája már régen​ az érdeklődés középpontjába helyezték a területet. A több mint négyszáz éve felrobbantott épület a rendszeres karbantartás hiányában azonban az idő múlásával folyamatosan pusztul, melynek megállításához cselekvésre és aktív szerepvállalásra van szükség.

XII. Vármentő Nap - Vitányvár - Vitányvár Baráti Kör

Magyarországon rengeteg olyan értékes, de rossz állapotban lévő műemléket találhatunk, melyek teljes megóvására és szakszerű helyreállítására, hasznosítására a jelenlegi körülmények között nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű anyagi forrás, így azok szisztematikus megóvására hosszú ideig várni kell, és sokszor egyáltalán nem következik be. Bizonyos szempontból Vitányvár is ebbe a sorba tartozik, ugyanis településektől elzárt, magányosan álló romként a közelmúltig teljes érintetlenségben pusztult, megőrzéséért semmilyen érdemi beavatkozás nem történt.

Vitányvár Baráti Kör, XII. Vármentő Nap

Egyesületünk, a Vitányvár Baráti Kör egyik alapvető célkitűzése, hogy ezt a folyamatot az érdeklődő civil közönség bevonásával, ingyenesen végzett önkéntes munka keretében segítsük elő és gyorsítsuk fel. Minden ilyen alkalom egyben lehetőség is, hogy a résztvevőkön keresztül a társadalmi szándék megmutatkozzon kulturális örökségünk megóvása iránt, hogy a későbbiekben nagyobb figyelem irányuljon a téma iránt.

A Baráti Kör alakulásától kezdve nagy hangsúlyt fektetünk az ilyen önkéntes alkalmak szervezésére, melyek közül a legfontosabb a kezdetek óta minden évben kétszer megrendezett Vármentő Napok. Legutóbbi alkalom idén március 26-án zajlott le, mely immár a tizenkettedik volt a sorban.

Az esemény a szokásokhoz híven reggel nyolc órakor a tatabányai Rugógyár parkolójában tartott gyülekezővel kezdődött, majd a számos helyről: a szomszédos településekről, Tatabányáról, Budapestről és az ország más pontjairól verbuválódott csapat gyalog vágott neki a várhoz vezető turistaútnak.

Vitányvár Baráti Kör, XII. Vármentő Nap

Az esemény hagyományosan a vár környezetének tisztításról, rendbetételéről szól, így az erdei ösvényen menetelő sor a munkavégzéshez szükséges eszközöktől volt ékes. A reggeli zimankó már a gyülekező során oszlani kezdett, de tíz perccel később úgy tűntek el a felhők, mintha késsel vágták volna ketté őket. A nap további részét a verőfényes napsütés uralta.

Vitányvár Baráti Kör, XII. Vármentő Nap

A nap az évről évre újra kisarjadó bozót rendbetételével kezdődött, ugyanis az erdei terület rendezett képe csak a folyamatos és szisztematikus karbantartás és munkavégzés mellett megoldható. Emellett az eldobált szemét összegyűjtése és rendszeresített szemétlerakóhelyekre szállítása is állandó teendőt jelent a rendezett környezet fenntartása érdekében. E feladatokat igyekszünk is minden alkalommal folyamatosan elvégezni, így a mostani vármentés során a nyugati és a délnyugati oldalakon tisztítottuk ki újra, és ritkítottuk meg a növényzetet a várhegy sáncon belüli részein.

Vitányvár Baráti Kör, XII. Vármentő Nap

Az elmúlt évek során elkezdtük a várból lehullott törmelékkövek összeszedését, méret és anyag szerinti szortírozását a várat körülvevő sáncokban. Ennek többféle jelentősége is van: egyrészt a kövek a falakból korábban leomlott törmelékből származnak, így azok a vár eredeti és természetes építőanyagát képezik. Ezek összegyűjtése során fő célunk, hogy azok a már elkezdődött helyreállítás során építőanyagként újból felhasználhatók legyenek, és a munkák megkezdésekor már eleve földtől megtisztított állapotban és meghatározott helyen kialakított „depókban” összegyűjtve rendelkezésre álljanak. Emellett a sáncokat eddig elborító törmelék nehézkessé és botlásveszélyessé tették az ottani sétát, azonban a kövek elhordásával egyre nagyobb területet lehet akadálytalanul bejárni. Idén az északkeleti oldal tisztult meg, így az eddig megtisztított északi-északnyugati oldallal együtt már egy teljes, 200 méteres szakasz biztonságos bejárása megoldott.

Vitányvár Baráti Kör, XII. Vármentő Nap

A nap végén, az újdonsült szakácsainknak hála lángos, kolbásszal töltött lángoskifli készült a helyszínen, tábortűzön, amit a résztvevők azután fokhagymával, sajttal, tejföllel ízlés szerint fogyaszthattak.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki eljött és így segítette a Vitányvár megóvását!

Külön köszönet a Várlesőnek (fb, honlap) a részvételért, és a fényképekért.

Várunk Benneteket ősszel is!